Mondo News

Cercetătorii au descoperit când s-au format inelele planetei Saturn

Vineri, 18 Ianuarie 2019 14:03
Scris de: Vlad Economu
Cercetătorii au descoperit când s-au format inelele planetei Saturn

Inelele planetei Saturn au apărut foarte recent, în urmă cu 10 până la 100 de milioane de ani, o perioadă care corespunde epocii în care pe Pământ trăiau dinozauri, potrivit unui studiu apărut în revista Science, transmite Mediafax.

Noul studiu a fost realizat pe baza ultimelor observații făcute de sonda americano-europeană Cassini, lansată în 1997 și care și-a încheiat misiunea în 2017, dezintegrându-se în atmosfera lui Saturn, informează Le Figaro.

Cea de-a șasea planetă de la Soare, Saturn s-a format în urmă cu patru miliarde și jumătate de ani, la începuturile sistemului solar. Însă inelele sale au apărut abia în urmă cu 10 – 100 de milioane de ani, o perioadă care corespunde cu epoca dinozaurilor pe Pământ, dispăruți în urmă cu 65 de milioane de ani.

Cercetătorii au avut de mult timp numeroase indicii privind vârsta “fragedă” a inelelor lui Saturn, formate probabil în urma coliziunilor sateliților planetei sau poate a lui Saturn cu o cometă. Însă vechimea inelelor a rămas una dintre marile enigme ale sistemului solar.

Citește și: DESCOPERIRE INCREDIBILĂ A CERCETĂTORILOR! AU FOST DETECTATE NOI SEMNALE RADIO MISTERIOASE, EMISE DIN SPAȚIUL COSMIC

Cu ajutorul observațiilor făcute de sonda Cassini – care, la finalul misiunii sale, a orbitat de 22 de ori planeta, între aceasta și inele -, cercetătorii au putut în sfârșit să calculeze vechimea “accesoriilor” lui Saturn.

Noul studiu a fost realizat de o echipă de cercetători de la NASA, coordonată de Luciano Iess, de la Universitatea italiană Sapienza din Roma. Autorii studiului explică faptul că au putut determina masa inelelor – formate în proporție de 99% din gheață – și, pe baza acesteia, să calculeze vechimea lo

Sursa foto: discovery


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

indonezia, vulcan, agung, eruptie, video, bali Indonezia. Vulcanul Agung, din Bali, a erupt! Video spectaculos


turism, transilvania, presa internationala, colt de rai, superlative, conde nast traveller Transilvania face senzație în presa internațională: Colț de rai, învăluit în frumuseți superlative!


miopie, vedere, oameni, ochelari, aristotel, evul mediu, stiinta, Cum se descurcau oamenii cu probleme de vedere înaintea inventării ochelarilor?


horoscop 22 aprilie 2019, horoscop luni, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 22 aprilie 2019. Vărsătorii au mici conflicte cu șefii, iar Gemenii au multe de făcut