Mondo News

CE SE INTAMPLA CU BURSELE MEDICILOR REZIDENTI? CE SPUNE MINISTRUL SANATATII

, 09 Iulie 2017 18:16
Scris de: Vlad Economu
CE SE INTAMPLA CU BURSELE MEDICILOR REZIDENTI? CE SPUNE MINISTRUL SANATATII

La scurt timp dupa ce Platforma Romania 100, lansata de fostul premier Dacian Ciolos, a semnalat public faptul ca medicii rezidenti raman fara bursa lunara odata cu intrarea in vigoare a noii Legi a salarizarii, ministrul Sanatatii, Florian Bodog (foto), sustine ca asta nu se va intampla, dar nu poate preciza care este cadrul legal in vigoare.

Semnalul de alarma a fost tras sambata, cand Platforma Romania 100 a atras atentia asupra faptului ca PSD a lasat circa 15.000 de medici rezidenti fara bursa de 670 de lei. Conform sursei citate, noua Lege a salarizarii abroga art. 18 din OUG 103/2013, care prevedea acordarea respectivei burse. Totodata, articolul 38 din Legea salarizarii reglementeaza mentinerea la nivelul actual a veniturilor asimilate salariilor, insa bursa rezidentilor nu este venit asimilat salariului si nu intra in calculul salariului brut.

Reprezentanti ai Ministerul Muncii au reactionat sambata sustinand ca bursele se vor acorda in continuare in baza ordonantelor de urgenta 2 si 9 din 2017, conform Mediafax. Dar lucrurile nu sunt deloc clare. Ministrul Sanatatii, solicitat sa lamureasca situatia, nu este nici el lamurit, chiar daca da asigurari ca totul se va rezolva cu bine.

“Incep prin a spune ca rezidentii nu vor avea de suferit. Adica veniturile lor nu vor fi diminuate. Nu este in intentia Guvernului de a diminua veniturile rezidentilor, ba din contra. Am discutat cu specialistii Ministerului Muncii, dar si cu cei din Ministerul Sanatatii, care mi-au dat asigurari ca exista doua prevederi legale care permit acordarea burselor pentru rezidenti”, a declarat, duminica, pentru News.ro, ministrul Bodog.

In acelasi timp, insa, ministrul da de inteles ca el insusi are dubii. “Daca se va dovedi ca toata legislatia coroborata nu mai permite alocarea acestor burse, vom face urgent toate demersurile, chiar si Ordonanta de Urgenta, pentru ca veniturile rezidentilor sa nu fie afectate”, a mai declarat Florian Bodog pentru News.ro.

Problema este ca, potrivit Constitutiei, Guvernul nu poate emite ordonante de urgenta pe perioada vacantei parlamentare, iar Parlamentul a intrat deja in vacanta. In acest moment nu se stie daca medicii rezidenti mai primesc sau nu bursele, cel putin pe perioada acestei veri. Ce se stie cu siguranta este ca, potrivit sondajelor, circa 85% dintre absolventii de medicina din Romania isi doresc sa plece peste hotare din cauza salariilor proaste si a conditiilor necorespunzatoare in care sunt nevoiti sa isi practice meseria acasa.

Sursa foto: jurnalul


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

horoscop 23 ianuarie 2018, horoscop marți, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 23 ianuarie 2018. Este momentul unui bilanț! Nu arunca banii aiurea, te vei descurca onorabil


william james sidis, IQ urias, cel mai destept om, isaac newton, albert einstein Cel mai deștept om din istorie avea un coeficient de inteligență uriaș! Einstein și Newton nu se puteau compara cu el


kim goodman, celebritate, proptoza, ochi din orbite, guinness book Este de preferat să nu te întâlnești noaptea cu această femeie


kanal d, bianca dragusanu, salariu, diferenta, gabriela cristea, scandal, emisiune, Salariul pe care îl primește Bianca Drăgușanu la Kanal D! Diferență mare față de Gabi Cristea