Mondo News

CASTELUL SAVARSIN, INAUGURAT dupa 8 ani de RESTAURARE

Marti, 27 Octombrie 2015 12:52
Scris de: Vlad Economu
CASTELUL SAVARSIN, INAUGURAT dupa 8 ani de RESTAURARE

Familia Regala va dezveli, marti, placa inaugurala gravata cu ocazia incheierii celor opt ani de lucrari de restaurare a CASTELULUI REGAL SAVARSIN, sarbatorindu-se incheierea unui proces pe care Regele Mihai si principesa mostenitoare l-au dorit un exemplu pentru societatea romaneasca.

Evenimentul va avea loc in gradina castelului, chiar in preajma intrarii in edificiu. Principesa mostenitoare Margareta si principele Radu vor lua parte la eveniment, in prezenta autoritatilor locale, a reprezentantilor credintei si societatii civile banatene, potrivit unui anunt publicat pe blogul Familiei Regale a Romaniei.

Astfel, vor fi inaugurate, marti, atat lucrarile de constructie, la exterior si interior, cat si lucrarile de refacere a decoratiunilor interioare si mobilierului, in totalitate disparute in anul 1948.

Potrivit Casei Regale, zecile de echipe de dulgheri, zidari, fierari, tesatori, ebenisti, argintari, lucratori in alama, in portelan, parchetari, instalatori, electricieni, specialisti IT, lucratori in ceramica “au considerat munca lor drept un exemplu pentru intreaga societate si si-au facut cu mandrie si placere datoria”. Au lucrat, in acesti opt ani, sute de mesteri, de multe ori impreuna cu membrii Familiei Regale, care au contribuit direct la multe dintre procesele de refacere a edificiului istoric si elementelor lui interioare.

“Se sarbatoreste maine incheierea unui minutios, laborios si vast proces de restituire istorica si culturala, pe care majestatea sa Regele Mihai si alteta sa Regala Principesa Mostenitoare l-au dorit un exemplu pentru intreaga societate romaneasca”, se spune in anuntul Casei Regale.

Pe domeniu exista inca un numar de cladiri vechi de mai mica dimensiune, care vor fi restaurate de-a lungul anilor care vor veni, folosind procesul de reconstructie drept un mijloc de instruire pentru tinerii romani doritori de a-si insusi arte si meserii.

Inaugurarea de marti, de la CASTELUL REGAL SAVARSIN, va fi urmata de o demonstratie in aer liber a Asociatiei Romane de Aeromodelism. Timp de 25 de minute, unsprezece membri ai asociatiei vor efectua o demonstratie cu aeromodele de zbor liber, captive si acrobate electrice, pe peluza din fata castelului.

Evenimentul de la CASTELUL REGAL SAVARSIN este un eveniment dedicat zilei de nastere a Regelui Mihai I, care a implinit, duminica, 94 de ani.

Lucrarile de restaurare au durat din mai 2007 pana in octombrie 2015. Ele s-au desfasurat dupa un plan initial realizat de arhitectul Casei Regale Serban Sturdza. Ulterior, la lucrari au contribuit arhitectul Eugen Panescu si arhitectul Emilian Cordos si a oferit consultanta profesorul universitar arhitect Augustin Ioan. Specialistul in patrimoniu construit David Baxter a colaborat cu Familia Regala in toti acesti opt ani. O importanta contributie la cei opt ani de lucrari au avut-o angajatii Casei Regale, precum si colaboratori externi, din localitatea Savarsin si din comune limitrofe, precizeaza Casa Regala.

Sursa foto: casa regala


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

australia, video, rechin, specie noua, rechin care merge, Australia. A fost descoperită o nouă specie de rechin, care merge pe sub apă! Video


iphone, apple, model nou, low cost, accesibil Apple ar putea lansa un nou iPhone! Modelul va fi accesibil pentru orice buzunar


costel corduneanu, amenintare, abi talent, alex velea, mesaj, interlop Unul dintre cei mai temuți interlopi îl pune la punct pe Abi Talent: „Tu, un gunoi…”


pro tv, andi moisescu, pe bune, mihai bobonete, inlocuire Mutare șoc la PRO TV! Andi Moisescu, înlocuit oficial. Ce prezentator îi ia locul