Mondo News

Camera Deputaților a aprobat abrogarea recursului compensatoriu! Cum se aplică abrogarea și cine mai poate beneficia de lege

Miercuri, 04 Decembrie 2019 13:05
Scris de: Vlad Economu
Camera Deputaților a aprobat abrogarea recursului compensatoriu! Cum se aplică abrogarea și cine mai poate beneficia de lege

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul privind abrogarea recursului compensatoriu. S-au înregistrat 272 voturi ”pentru” şi 5 abţineri. Proiectul de lege a fost iniţiat de PNL şi a fost comasat cu cel al USR, scrie Agerpres.

Update: Recursul compesatoriu a fost abrogat azi in Parlament, dar asta nu inseamna ca detinutii nu mai pot beneficia inca de prevederile acestei legi, care a dus la eliberarea a mii de infractori.

Astfel, detinutii care executa in prezent condamnari in penitenciare vor beneficia in continuare de prevederile Legii recursului compensatoriu, pentru perioada de detentie cuprinsa intre 24 iulie 2012 si data intrarii efective in vigoare a abrogarii acestui act normativ, care pana atunci mai trebuie sa fie promulgat de presedinte si publicat in Monitorul Oficial.

Practic, in momentul in care abrogarea legii intra in vigoare, detinutii pierd beneficiul de 6 zile primite la 30 de zile executate in “conditii necorespunzatoare.”

Atunci cand se va lua in discutie liberarea conditionata, detinutii vor beneficia de aceasta prevedere pentru zilele executate in perioada 24 iulie 2012 – data intrarii in vigoare. Potrivit normei tranzitorii din acest caz, de aceste prevederi vor beneficia, pana in momentul intrarii in vigoare a abrogarii decise azi, si alte categorii: persoanele arestate preventiv in aresturi catalogate ca fiind “necorespunzatoare” sau care sunt incarcerate in penitenciare “necorespunzatoare”, desi nu au fost condamnate definitiv.

Știre inițială

Deputaţii au adoptat, la propunerea Ministerului de Justiţie, un amendament potrivit căruia vor beneficia de efectele recursului compensatoriu persoanele condamnate începând cu 24 iulie 2012 şi până la intrarea în vigoare a prezentei legi.

“Prevederile art. 55 indice 1 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate, a măsurilor preventive privative de libertate, minorilor care execută măsuri educative în centre de detenţie, în centre educative sau în penitenciare, respectiv minorilor care au executat pedepse în penitenciare, potrivit legii nr. 15/1968 privind Codul penal al României, cu modificările şi completările ulterioare, şi care execută, la data intrării în vigoare a prezentei legi, măsuri educative în centre de detenţie, în aplicarea art. 21 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 289/2019 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru o perioadă cuprinsă între 24 iulie 2012 şi data intrării în vigoare a prezentei legi”, prevede textul adoptat. Camera Deputaţilor este for decizional.

Sursa foto: realitatea


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

australia, video, rechin, specie noua, rechin care merge, Australia. A fost descoperită o nouă specie de rechin, care merge pe sub apă! Video


iphone, apple, model nou, low cost, accesibil Apple ar putea lansa un nou iPhone! Modelul va fi accesibil pentru orice buzunar


costel corduneanu, amenintare, abi talent, alex velea, mesaj, interlop Unul dintre cei mai temuți interlopi îl pune la punct pe Abi Talent: „Tu, un gunoi…”


pro tv, andi moisescu, pe bune, mihai bobonete, inlocuire Mutare șoc la PRO TV! Andi Moisescu, înlocuit oficial. Ce prezentator îi ia locul