Mondo News

Bobotează 2019: Obiceiuri, tradiții și superstiții de Bobotează

, 06 Ianuarie 2019 11:07
Scris de: Vlad Economu
Bobotează 2019: Obiceiuri, tradiții și superstiții de Bobotează

BOBOTEAZA 2019. In data de 6 ianuarie, BISERICA CRESTIN ORTODOXA praznuieste botezul Domnului sau BOBOTEAZA, adica momentul nasterii spirituale a Mantuitorului prin botezul in apa Iordanului de catre IOAN BOTEZATORUL. Pe langa intelesurile sale crestine insa, BOBOTEAZA are si o serie de TRADITII si OBICEIURI specifice poporului nostru.

Astfel, sarbatoarea este pregatita si anuntata inca din ajun, cand preotii merg cu Iordanul din casa in casa si, in timp ce stropesc casele si pe locuitorii lor cu apa sfintita, ei canta: “In Iordan, botezandu-Te Tu, Doamne, inchinarea Treimii S-a aratat; ca glasul Parintelui a marturisit Tie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; si Duhul in chip de porumb a adeverit intarirea cuvantului. Cel ce Te-ai aratat, Hristoase Dumnezeule, si lumea ai luminat, marire Tie”.

La sfarsitul acestor spuse, membrii casei sunt invitati sa sarute icoana care infatiseaza botezul lui Iisus Christos. Stropirea de catre preot a credinciosilor cu apa sfintita este o traditie. In acest scop preotul foloseste un manunchi de busuioc. Tinerele care vor sa se casatoreasca cer de la preot sau fura un fir din manunchiul de busuioc pe care si-l pun sub perna, in noaptea de 5 spre 6 ianuarie, ca sa-si viseze ursitul, viitorul sot.

CITESTE SI: AJUNUL BOBOTEZEI. TRADITII, OBICEIURI SI SUPERSTITII DE AJUNUL BOBOTEZEI

O alta superstitie spune ca fetele care cad pe gheata in ziua de Boboteaza pot fi sigure ca se vor marita in anul in curs. In seara de Ajun se pot savarsi practici de aflare a duratei vietii celor din casa cu ajutorul carbunilor. Astfel, se iau din soba carbuni aprinsi si se denumesc cu numele tuturor membrilor familiei. Se crede ca primul care va muri va fi cel al carui carbune se va stinge mai repede.

In ziua de BOBOTEAZA crestinii merg la biserica, la slujba de sfintire a apei. La sfarsitul slujbei, fiecare se intoarce acasa cu un vas in care aduce apa sfintita sau agheazma, cum se numeste prin unele parti ale tarii. Despre agheasma adusa de la biserica, oamenii cred ca este buna de orice. Batranii spun ca sunt suficiente cateva picaturi din apa aceasta pentru a vindeca deochiul la copii, crizele de nervi, patima alcoolului sau chiar sterilitatea. Agheasma nu se altereaza in timp, chiar daca vasul nu este acoperit.

BOBOTEAZA 2018. Tot de BOBOTEAZA sunt interzise certurile in casa, intre membrii familiei, si nu se da nimic din casa, nici macar cu imprumut. In plus, traditia spune ca de BOBOTEAZA nu se spala rufe. Vremea din ziua de BOBOTEAZA o prevesteste pe cea de peste an. Daca ploua, urmeaza o iarna lunga, iar timpul frumos prezice o vara frumoasa. Daca bate crivatul, este semn ca vor fi roade bogate, iar daca va curge apa din streasina, se va face vin bun. Daca pomii sunt imbracati in promoroaca, va fi belsug si sanatate si rodul copacilor bogat.

De asemenea, se spune ca inspre dimineata zilei de BOBOTEAZA, animalele din grajd vorbesc despre locurile unde ar putea fi ascunse comorile.

Sursa text: crestin ortodox


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

horoscop 27 iunie 2019, horoscop joi, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 27 iunie 2019. Berbecii sunt criticați, iar Capricornii muncesc degeaba


tom hardy, tom hardy filme, sas rogue heroes, serial tv, rol, blair mayne Unde a dispărut Tom Hardy? Motivul pentru care fanii nu mai știu nimic despre superstarul britanic


euro u21, mesaj, simona halep, semifinala, romania-germania EURO U21. Simona Halep le-a transmis tricolorilor un mesaj înaintea semifinalei cu Germania


pamela anderson, adil rami, despartire, umilinta, viata dubla, Pamela Anderson, umilită de iubitul fotbalist: Este un monstru!