Mondo News

Banii românești s-ar putea schimba? Cum ar putea să arate noua bancnotă de 10 lei cu un chip de femeie pe ea. Foto

Luni, 16 Aprilie 2018 11:46
Scris de: Vlad Economu
Banii românești s-ar putea schimba? Cum ar putea să arate noua bancnotă de 10 lei cu un chip de femeie pe ea. Foto

Banii românești s-ar putea schimba. Cum ar putea să arate noua bancnotă de 10 lei cu un chip de femeie pe ea. Pentru prima dată în istorie, o femeie pe o bancnotă românească. Acest deziderat a fost exprimat într-o petiţie oficială, destinată Guvernatorului Băncii Naţionale a României – Mugur Isărescu – şi semnată de Janina Nectara, jurnalist de modă.

Se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire şi 80 de ani de când româncele au drept de vot. Totuşi, dreptul de a apărea pe o bancnotă pare mai greu de obţinut decât drepturile democratice dobândite acum opt decenii.

În anul 2018, Suedia, Polonia, Israel, Argentina, Mexic, Filipine, Turcia, Noua Zeelandă, Japonia, Siria, Canada și multe alte țări au efigii feminine pe bancnote. Toate acestea culminând cu Australia, care, din motive de nepărtinire, a adoptat cea mai echitabilă soluție. Pe fiecare bancnotă se găsește pe una dintre fețe chipul unei femei, iar pe cealaltă chipul unui bărbat! America a anuntat si ea, alinierea la normele de echitate si incluziune internationale.

Janina Nectara a infiintat o comunitate online, www.FemeiPeBancnote.ro, unde invita toti romanii sa voteze petitia adresata oficialului BNR. Pe aceeaşi platformă, cititorii au şi posibilitatea să aleagă, din 100 de nume marcante ale culturii romanesti, ce femeie îşi doresc să apară pe o bancnotă românească. Cea care va primi cele mai multe voturi, va fi propunerea înmânată Guvernatorului BNR.

“Banul-obiectul cel mai uzitat în viața de toate zilele- trimite un puternic mesaj subliminal, indicând pe cine prețuim, pe cine valorăm noi ca țară, națiune, societate și individ.”

Jurnalista aminteste că în nenumărate domenii, româncele au fost primele atat în Europa, cât și în lume. Prima femeie inginer din lume este româncă, prima femeie din lume arhitect-inspector general – tot româncă. Prima femeie Comandor al Legiunii de Onoare franceze are sânge românesc, la fel și prima femeie din lume, deținătoare a titlului de doctor în medicină.

“Femeile valoroase nu sunt absente din națiunea română! Însă sunt absente de pe bancnote! Ceea ce dă impresia că este respectată și apreciată doar contribuția bărbatilor la dezvoltare națiunii. Ceea ce sugerează, totodată, ideea că femeile ar fi avut doar un rol minor, cvasiinexistent, la clădirea și evoluția acestei țări. O percepție total eronată, pe care a venit timpul să o corectăm!

Nu toți vom rămâne în istorie. Oricât de voluminoasă ar fi cartea, n-ar avea suficiente pagini, încât să încăpem cu toții în ea. Totuși, avem oportunitatea fantastică de a intra în istorie împreună! Acum! Semnând această petiție și schimbând cursul unei cutume de sute ani!”, mentionează Janina Nectara.

femei-pe-banii-din-romania

femei-pe-banii-din-romania-2

femei-pe-banii-din-romania-3

Sursa text și foto: antena3


Un comentariu

  1. Lesa
    Reply

    Ppl like you get all the bransi. I just get to say thanks for he answer.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

horoscop 25 martie 2019, horoscop luni, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 25 martie 2019. Peștii au o discuție cu șefii, iar Berbecii își programează o călătorie


avengers , filme cu super eroi , filme marvel , avengers endgame Ce urmează după “Avengers: Endgame” ? Care sunt cele 7 filme ambițioase anunțate de studiourile Marvel


atac-canada-23032019 Canada. Un român a înjunghiat un preot într-o biserică din Montreal! Video


dan voiculescu, primul milion, afaceri, presa, grivco, dividende Dan Voiculescu a dezvăluit cum a făcut primul milion de dolari