Mondo News

BANCILE II DAU O REPLICA TAIOASA PREMIERULUI MIHAI TUDOSE

Vineri, 11 August 2017 16:25
Scris de: Vlad Economu
BANCILE II DAU O REPLICA TAIOASA PREMIERULUI MIHAI TUDOSE

Dupa ce rand pe rand, oficialii din Guvern au atacat in ultimele zile bancile, pe care le acuza ca fie isi externalizeaza profiturile, fie inregistreaza pierderi in mod voit pentru a se sustrage platii impozitului, a venit si replica de la Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).

Cele doua entitati sustin ca bancile din tara noastra “au fost si raman deschise” la discutii constructive si edificatoare cu autoritatile competente, fie individual, fie prin organizatiile de reprezentare. “Asociatia Romana a Bancilor si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania sunt ingrijorate de faptul ca acuzatiile vehiculate in ultima perioada asupra sectorului bancar in general pot afecta increderea in sistemul bancar, pe de o parte, insa si increderea bancilor in climatul general de afaceri a carui predictibilitate este afectata”, se arata intr-un comunicat remis vineri Ziare.com. ARB si CPBR resping generalizarea acestor acuzatii.

Mai mult, daca autoritatile au identificat sau vor identifica orice fel de abateri la unele banci, “acestea trebuie clarificate si solutionate individual, nu prin anatemizarea intregului sector bancar”, continua dicumentul citat. ARB si CPBR explica si ca pierderile financiare raportate de bancile din Romania au fost cauzate de criza financiara globala si amintesc ca “aceste pierderi raportate au avut drept consecinta necesitatea suplimentarii capitalului social, acestea reprezentand sume deloc neglijabile care au intrat in Romania”.

“Pierderile bancilor au fost suportate exclusiv de catre actionarii acestora, iar aportul de capital la nivelul sistemului bancar a fost de 3,5 miliarde de euro in perioada 2008-2016,”, subliniaza comunicatul. Mai mult, “sectorul bancar din Romania a traversat criza financiara globala fara ca un singur leu sa fie cheltuit de catre Statul Roman, cum a fost cazul in alte 23 de tari membre ale Uniunii Europene.

La solicitarea autoritatilor, bancile europene relevante reprezentate si in tara noastra si-au pastrat expunerea pe Romania prin binecunoscutul “acord de la Viena”, sprijinind Statul Roman, inclusiv prin finantarea datoriei publice intr-o perioada in care finantarea din piata externa se blocase”, mai arata documentul. Dincolo de efectele crizei, ARB si CPBR sustin ca profiturile reduse ale bancilor au avut drept cauza si eforturile pentru reducerea riscului de credit prin acoperirea creditelor neperformante cu provizioane, de reducere a dobanzilor, insa si de schimbare a modului de calcul prin conversia la standardele internationale de raportare financiara (IFRS) incepand cu anul 2012.

“Masurile au avut la baza reglementarile Bancii Nationale a Romaniei si ale Autoritatii Bancare Europene privind derularea activitatii bancare si standardele internationale de raportare financiara”, adauga documentul citat.

In concluzie, Asociatia Romana a Bancilor si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania reitereaza angajamentul institutiilor de credit de a-si asuma un rol activ in promovarea unui dialog deschis si constructiv cu autoritatile si vor solicita, in continuare, organizarea unor sesiuni de lucru cu Ministerul Finantelor Publice si ANAF pentru a prezenta pozitia si argumentele comunitatii bancare si a intelege prioritatile si provocarile acestora.

Amintim ca premierul Mihai Tudose a pus gand rau bancilor si vrea sa dezvaluie secrete bancare: Imi asum! Romanii sa inteleaga ca aia ne fura! “Nimeni nu poate sa inteleaga ca o institutie bancara functioneaza 5-7-10 ani consecutiv in care e in pierdere. Pe cladire scrie ca e banca, nu Crucea Rosie sau o institutie de caritate. Sediile arata binisor spre foarte bine, salariile sunt bune spre foarte bune. Domniile lor dovedesc o imaginatie debordanta in a-si externaliza profiturile. Nu mai merge”, a spus Mihai Tudose, miercuri seara, la Antena 3.

Si ministrul Finantelor, Ionut Misa, a spus saptamana trecuta ca 70% dintre bancile din Romania nu au platit impozit pe profit in ultimii cinci ani.

Comentand declaratiile lui Misa, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus ca bancile nu au platit impozit pe profit pentru ca nu au facut profit. “Asta este o constatare pe care am facut-o si noi si am spus-o in repetate randuri. Faptul ca nu au platit impozit este o formulare pe care trebuie sa o facem cu atentie, ca la nivelul publicului larg se va intelege altceva, ca bancile nu au vrut. Dar nu au facut profit, si atunci ele nu au platit impozit.

Bancile platesc impozite serioase pe salarii, pe contributiile sociale etc”, a declarat guvernatorul BNR. Mai mult, el afirma ca bancile care au facut profit – si e vorba de cele mari – au platit impozit serios pe profit. “De patru ani sau de cinci ani sa nu faci profit? E posibil, da. Atentie! Avem 300.000 de firme in Romania care nu fac profit si au capital negativ. Bancile, chiar daca nu au facut profit, au platit impozitele si au capital nu doar pozitiv, ci de peste 8%. Nu inseamna neaparat evaziune”, a conchis Isarescu.

Sursa foto: adevarul


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

horoscop 18 decembrie 2017, horoscop luni, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 18 decembrie 2017. Agitație maximă, sentimente neexprimate și atenție la cheltuieli


regele mihai, avere uriasa, mostenire, casa regala, proprietati, Moștenirea fabuloasă lăsată de Regele Mihai! Averea uriașă a Casei Regale


horoscop saptamana 18-24 decembrie 2017,horoscop saptamanal, horoscop 18-24 decembrie 2017, Horoscop 18-24 decembrie 2017. O ofertă de nerefuzat, ceva probleme de sănătate și un pas înainte


mădălina pamfile, iubit mădălina pamfile, notă plata, nuba, afacerist spaniol Mădălina Pamfile a rupt-o în fericire! S-a combinat cu un meseriaș care aruncă bani în stânga și-n dreapta