Mondo News

Alerta maxima! 5600 de jihadisti au revenit in UE dupa ce Statul Islamic a pierdut teren

Joi, 26 Octombrie 2017 13:50
Scris de: Vlad Economu
Alerta maxima! 5600 de jihadisti au revenit in UE dupa ce Statul Islamic a pierdut teren

Repatrierea in statele europene de origine a cel putin 5.600 de jihadisti din zone controlate de ISIS din Irak si Siria reprezinta o “provocare uriasa pentru securitate”! Un semnal de alarma tras de un raport al centrului Soufan, citat de ziarul belgian Le Vif si preluat de Rador.

“Pana in prezent, cel putin 5.600 de cetateni sau rezidenti din 33 de tari s-au intors acasa. Acestora li se adauga un numar necunoscut de persoane venite din alte tari. O provocare imensa atat pentru securitate, cat si pentru aplicarea legii”, afirma aceasta organizatie specializata in probleme de securitate.

Califatul proclamat in 2014 de ISIS in Irak si Siria avea o suprafata egala cu cea a Italiei. Califatul a pierdut 85% din teritoriu datorita unei ofensive fara precedent, condusa de forte sustinute de Statele Unite sau Rusia.

“O cohorta de peste 40.000 de straini din 110 tari s-a alaturat ISIS inainte si dupa proclamarea Califatului in 2014. Este inevitabil ca unii sa ramana atasati unei forme de jihad violent popularizat de ISIS si Al-Qaeda”, precizeaza Soufan.

“De asemenea, este clar ca oricine doreste sa continue lupta, va gasi calea sa o faca”, noteaza Centrul.

Conform organizatiei Radicalisation Awareness Network (RAN) cam 30% din cei 5.000 de cetateni ai UE s-au intors acasa. Potrivit lui Putin, 10% dintre cei 9.000 de luptatori veniti din Rusia si fostele republici sovietice au facut acelasi lucru.

La randul sau, Centrul Soufan indica faptul ca din Rusia au venit cei mai multi jihadisti (3.417). Iar din Arabia Saudita (3.244), Iordania (3.000), Tunisia (2.962) si Franta (1.910). De altfel, studiul evidentiaza si problema femeilor si copiilor care au aderat la ISIS.

Totodata, el remarca faptul ca politica guvernamentala fata de intoarcerea jihadistilor are ca rezultat, in general, incarcerarea. Iar aceasta “nu face altceva decat sa amane problema” sau reabilitarea si reintegrarea. In plus “este de notorietate faptul ca aceste programe sunt greu de conceput si de pus in aplicare”.

Prin urmare, Soufan trage o concluzie pesimista. “Problema identitatii, lipsa increderii in institutiile guvernamentale si in  politica traditionala, pe care ISIS le-a exploatat, nu dispar”, afirma el.

“Deci, fenomenul combatantilor, fie ca ei se vor alatura ‘ramasitelor’ ISIS, fie ca se vor implica in alte grupuri dupa chipul si asemanarea acestuia, nu va disparea”, conchide raportul intocmit de Soufan.

Sursa traducere: hotnews.ro


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

horoscop 21 martie 2019, horoscop joi, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 21 martie 2019. Fecioarele se implică într-un proiect, iar Berbecii primesc vești bune


diana, nume, case pariuri, ducesa sussex, printul harry, Care este cel mai vehiculat nume la casele de pariuri pentru viitorul copil al ducesei Meghan Markle


norvegia, resturant subacvatic, meniu, galerie foto, deschidere, marea nordului, under, minune, preturi Primul restaurant subacvatic din Europa se deschide astăzi! Galerie foto


liliana savu badea, cantareata, muzica populara, accident, stare grava, sot decedat Liliana Savu Badea, cunoscuta cântăreață de muzică populară este în stare gravă în urma unui accident rutier! Soțul acesteia a murit