Mondo News

Alerta maxima! 5600 de jihadisti au revenit in UE dupa ce Statul Islamic a pierdut teren

Joi, 26 Octombrie 2017 13:50
Scris de: Vlad Economu
Alerta maxima! 5600 de jihadisti au revenit in UE dupa ce Statul Islamic a pierdut teren

Repatrierea in statele europene de origine a cel putin 5.600 de jihadisti din zone controlate de ISIS din Irak si Siria reprezinta o “provocare uriasa pentru securitate”! Un semnal de alarma tras de un raport al centrului Soufan, citat de ziarul belgian Le Vif si preluat de Rador.

“Pana in prezent, cel putin 5.600 de cetateni sau rezidenti din 33 de tari s-au intors acasa. Acestora li se adauga un numar necunoscut de persoane venite din alte tari. O provocare imensa atat pentru securitate, cat si pentru aplicarea legii”, afirma aceasta organizatie specializata in probleme de securitate.

Califatul proclamat in 2014 de ISIS in Irak si Siria avea o suprafata egala cu cea a Italiei. Califatul a pierdut 85% din teritoriu datorita unei ofensive fara precedent, condusa de forte sustinute de Statele Unite sau Rusia.

“O cohorta de peste 40.000 de straini din 110 tari s-a alaturat ISIS inainte si dupa proclamarea Califatului in 2014. Este inevitabil ca unii sa ramana atasati unei forme de jihad violent popularizat de ISIS si Al-Qaeda”, precizeaza Soufan.

“De asemenea, este clar ca oricine doreste sa continue lupta, va gasi calea sa o faca”, noteaza Centrul.

Conform organizatiei Radicalisation Awareness Network (RAN) cam 30% din cei 5.000 de cetateni ai UE s-au intors acasa. Potrivit lui Putin, 10% dintre cei 9.000 de luptatori veniti din Rusia si fostele republici sovietice au facut acelasi lucru.

La randul sau, Centrul Soufan indica faptul ca din Rusia au venit cei mai multi jihadisti (3.417). Iar din Arabia Saudita (3.244), Iordania (3.000), Tunisia (2.962) si Franta (1.910). De altfel, studiul evidentiaza si problema femeilor si copiilor care au aderat la ISIS.

Totodata, el remarca faptul ca politica guvernamentala fata de intoarcerea jihadistilor are ca rezultat, in general, incarcerarea. Iar aceasta “nu face altceva decat sa amane problema” sau reabilitarea si reintegrarea. In plus “este de notorietate faptul ca aceste programe sunt greu de conceput si de pus in aplicare”.

Prin urmare, Soufan trage o concluzie pesimista. “Problema identitatii, lipsa increderii in institutiile guvernamentale si in  politica traditionala, pe care ISIS le-a exploatat, nu dispar”, afirma el.

“Deci, fenomenul combatantilor, fie ca ei se vor alatura ‘ramasitelor’ ISIS, fie ca se vor implica in alte grupuri dupa chipul si asemanarea acestuia, nu va disparea”, conchide raportul intocmit de Soufan.

Sursa traducere: hotnews.ro


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

horoscop 16 iulie 2019, horoscop azi, horoscop marti, horoscop zilnic Horoscop 16 iulie 2019. Leii au multă treabă la serviciu, iar Peștii au parte de discuții contradictorii


ion tiriac, ion maurer, jean maurer, secret, colectie arme, colectie tablouri Unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale lui Ion Țiriac, dezvăluit de fiul unui fost premier


british shorthair, pisica, rasa, cea mai veche rasa, ursulet plus Această pisică este socotită drept cea mai veche rasă din lume!


cornelia catanga, infarct, spital floreasca, stare critica Cornelia Catanga a făcut infarct! Este internată la Spitalul de Urgenţă Floreasca