Mondo News

Alegeri prezidențiale Ucraina. Exit poll: Comediantul Zelenski a fost ales președinte cu 73 la sută din voturi

, 21 Aprilie 2019 20:22
Scris de: Vlad Economu
Alegeri prezidențiale Ucraina. Exit poll: Comediantul Zelenski a fost ales președinte cu 73 la sută din voturi

Alegerile prezidențiale care se desfășoară duminică în Ucraina par să aibă deja un câștigător: comediantul Volodimir Zelenski. Indiferent de deznodământul piesei, adevăratul câștigător ar putea fi însă la Kremlin.

Update: Volodimir Zelenski (foto) a fost ales noul președinte al Ucrainei cu 73 la sută din voturi, potrivit exit-poll-ului, relatează AFP. Actorul de comedie, un novice în politică, îl învinge astfel pe Petro Poroșenko, în al doilea tur al scrutinului.

Potrivit unui sondaj efectuat de Institutul National, actorul de comedie Volodimir Zelenski, în vârstă de 41 de ani, a obţinut 73,2% din voturi, iar Petro Poroşenko, 25,3%, informează Ukrinform.  Un alt sondaj, efectuat de Institutul TSN, îl creditează pe Volodimir Zelenski cu 72,3%, iar pe Petro Poroşenko cu 27,3%. Conform proiecţiilor realizate de posturile 112+NewsOne, Volodimir Zelenski a obţinut 73,7% din voturi, iar Petro Poroşenko, 26,3%.

”Vă promit că nu vă voi dezamăgi niciodată”, a declarat Zelenski în fața fanilor săi adunați la centrul de campanie, după ce exit-pollul l-a creditat pe actorul de comedie cu 73 la sută din voturi. De asemenea, acesta le-a transmis, totodată, țărilor din fostul URSS că victoria sa arată că ”totul este posibil”.

Știre inițială

Confruntată cu un conflict militar cu Rusia, rămasă fără Crimeea, cu probleme economice serioase și scandaluri de corupție, Ucraina se pregătește de luni să treacă de la epoca ”regelui ciocolatei” la cea a actorului care nu știe mai nimic despre guvernare. Un scenariu deloc optimist pentru un stat care visează la UE și NATO, în speranța ieșirii definitive din sfera de influență a vecinului de la est.

”Sunt 90% șanse ca Zelenski să fie un dezastru, dar voi vota pentru el oricum”, spune Alyona Sych, o asistentă în vârstă de 36 de ani, citată de The Guardian. “Știu că actualul președinte este un dezastru 100% (Petro Poroșenko), așa că optez pentru cele 10% șanse ca lucrurile să se schimbe”, mai comentează ea.

Toate sondajele de opinie arată că showmanul Zelenski va câștiga detașat în fața președintelui în exercițiu, magnatul Poroșenko, supranumit ”regele ciocolatei”, unele indicând chiar o victorie cu 75%. Cu toate acestea, Politico scrie că adevăratul câștigător ar putea fi Vladimir Putin, la finalul unei campanii în care actorul Zelenski pare să fi fost confundat cu personajul pe care îl interpretează în serialul TV, în care un profesor se luptă cu sistemul și devine președinte, Putin însuși calficând totul drept o farsă.

De fapt, notează Politico, lui Putin îi este indiferent cine va câștiga. De la anexarea Crimeii și susținerea separatiștilor din estul Ucrainei, obiectivul său a fost destabilizarea vecinului de la vest, transformarea lui într-un stat disfuncțional. Iar ultima campanie prezidențială indică faptul că planul său ar fi reușit.

Contrar unor temeri exprimate de unele voci occidentale, Zelenski, vorbitor de limbă rusă, nu este omul Kremlinului. Ucraina nu va declara iubire Rusiei a doua zi după alegerea sa, nu va renunța la Crimeea sau la teritoriile din est revendicate de separatiști, nu va abandona orientarea pro-europeană, care este prevăzută în Constituție și are suportul majorității populației. Însă, nu este mai puțin adevărat că Zelenski nu este ceea ce mulți alegători cred că este. De fapt, dincolo de personajul tv, Zelenski este o necunoscută.

În timpul campaniei, Zelenski a promis că va salva Ucraina de oligarhii corupți și va smulge economia de sub influența acestora, el însuși fiind produsul unui canal Tv controlat de Ihor Kolomoisky, unul dintre cei mai puternici oligarhi, a cărui avere se întinde de la active bancare la mass media. Kolomoisky trăiește în exil, în Israel, încă din 2016, de teama persecuțiilor la care ar fi supus la Kiev. Oligarhul îl susține, evident, pe Zelenski, fiind așteptat să se întoarcă în țară după victoria acestuia.

Actorul a promis că va face exact ce face personajul interpretat de el în serialul ”Servant of the People”, modestul profesor ajuns președinte. Ceea ce este îngrijorător pentru unii este faptul că alegătorii sunt gata să lase guvernarea unei țări de peste 40 de milioane de oameni, confruntată cu îndelungi probleme economice, pe mâinile unui neofit de 41 de ani.

În condițiile unei societăți vulnerabile, măcinată decenii de dificultăți economice și instabilitate politică, unele voci se tem chiar pentru viitorul democrației și asta în condițiile în care doar 2% dintre votanți spun că au observat efecte pozitive ale reformelor economice din ultimii ani. În schimb, instabilitatea politică și haosul au fost mereu pe placul oligarhilor, mulți dintre aceștia având legături puternice cu Rusia și neavând niciun interes ca lucrurile să fie îndreptate.

Vladimir Putin însuși a exploatat această realitate, propaganda Kremlinului care îi bombardează pe cetățeni zi de zi prin intermediul internetului fiind axată pe ideea unei țări corupte și disfuncționale.

Sursa traducere și adaptare: hotnews.ro


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

simona halep, iubit simona halep, toni iuruc, miliardar machedon Nu se mai ascund! Simona Halep, sărut pasional cu iubitul său! Foto în articol


dj, interdictie, electric castle, manea, tommy cash, adrian minune DJ interzis în România din cauza unei manele


vatra dornei, barbat mort, interventie, jandarmi, pedofilie, video Vatra Dornei. Bărbatul acuzat de pedofilie a murit după intervenția jandarmilor! Video


horoscop 20 iulie 2019, horoscop sambata, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 20 iulie 2019. Capricornii au ceva probleme financiare, iar Peștii sunt discreți