Eclipsa de luna vazuta din tara – Vezi luna rosie

Miercuri, 15 Iunie 2011 05:59
Scris de:
Eclipsa de luna vazuta din tara – Vezi luna rosie

Eclipsa totala de Luna de miercuri seara, prima din anul 2011, va avea cea mai lunga durata dintre toate eclipsele din ultimii 11 ani. Un astfel de fenomen se produce de doua ori pe an, atunci cand Luna trece in conul de penumbra si apoi in conul de umbra al Terrei. Soarele, Terra si Luna sunt perfect aliniate, ceea ce corespunde fazei de Luna plina.

UPDATE

Google si-a modificat logoul pentru a marca prima eclipsa totala de Luna din acest an.

Cuvantul Google apare scris in relief pe un fundal negru reprezentand Universul, a doua litera quot;o quot; fiind inlocuita de imaginea Lunii. Totodata, sub logoul Google se afla un cursor care poate fi miscat, imaginea Lunii intunecandu-se treptat odata cu aceasta miscare, corespunzator evolutiei eclipsei totale.

Trecand in conul de umbra al Terrei, Luna va capata o culoare aramie sau chiar rosiatica, caracteristica crepusculului terestru. Acest fenomen este cauzat de refractia luminii provenind din atmosfera terestra care lumineaza suprafata lunara. nbsp;

Vezi aici imagini spectaculoase cu eclipsa de luna de la Timisoara

Vezi aici imagini spectaculoase cu eclipsa de luna de la Targoviste

Vezi aici imagini spectaculoase cu eclipsa de luna de la Constanta

Vezi aici luna rosie

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic quot;Amiral Vasile Urseanu quot; din Bucuresti, eclipsa va fi totala, adica Luna va intra complet in umbra planetei noastre, iar fenomenul va dura peste cinci ore. Eclipsa incepe la ora 20.24 (ora Romaniei, n.r.), cand Luna se afla sub orizont. Va rasari la ora 20.51, iar dupa numai 30 de minute (la ora 21.22) va incepe sa intre in umbra Pamantului.

Stralucirea ei va scadea, in timp ce partea stanga a discului va incepe sa fie acoperita de umbra. Timp de o ora, umbra va acoperi discul Lunii, iar eclipsa totala (faza cand Luna este acoperita complet de umbra) va incepe la ora 22.22. Maxima eclipsei se va produce la ora 23.12, cand Luna ar trebui sa aiba o culoare portocaliu-caramizie, cu o parte mai deschisa. Culoarea Lunii in timpul eclipsei totale indica gradul de poluare al atmosferei.

Totalitatea se incheie la ora 00.03 – partea stanga a discului selenar va incepe sa revina la luminozitatea normala. Luna va iesi complet din umbra la ora 01.02, iar eclipsa se va termina la ora 02.01. Potrivit declaratiilor specialistului Fred Espenak de la NASA, durata acestei eclipse este cea mai lunga din iulie 2000. quot;Integralitatea eclipsei va putea fi observata in jumatate din Africa, Orientul Mijlociu, Asia Centrala si Australia Occidentala. In Europa, eclipsa totala va fi vizibila pe intregul continent, cu exceptia nordului Scotiei si al Scandinaviei quot;, a precizat Espenak.

Eclipsa totala va mai putea fi observata din Asia, din estul Australiei si in Noua Zeelanda, dar si in estul Braziliei, Uruguay si Argentina. Evenimentul nu va putea fi admirat din America de Nord. Urmatoarea eclipsa totala de Luna se va produce pe 10 decembrie.

Foto: Mondo News

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Life

Economie

Administratie publica

top 10 mondo

Sport

Auto

Urmareste-ne pe Facebook

Meteo

vreme
26°C
Bucuresti
senin (ziua)
umiditate: 34%
presiune: 1015mb
vant: 16km/h
13°C
28°C
23 May 2015
vreme
15°C
29°C
24 May 2015
vreme
15°C
29°C
Alte orase
Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

BARBATII, FEMEI, RELATIE SERIOASA, SIMT UMORULUI, AMENINTATI, STUDII, GLUME, TRASATURA, TIPIC MASCULINA, CERCETATORI, AVENTURI ADEVARAT SAU FALS? BARBATII VOR O IUBITA FARA SIMTUL UMORULUI


tumblr_n2tjqi9hjV1s0bvc9o1_500 VIDEO VIRAL: De ce nu sunt bune AVENTURILE DE O NOAPTE