Mondo News

25 decembrie 2018: 29 de ani de la execuția cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu – Video

Marti, 25 Decembrie 2018 13:49
Scris de: Vlad Economu
25 decembrie 2018: 29 de ani de la execuția cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu – Video

In urma cu 29 de ani, in cazarma de la Targoviste, Nicolae si Elena Ceausescu au fost impuscati de parasutistii din plutonul de executie, chiar langa zidul Corpului de Garda. 25 decembrie 1989 a fost o zi cu multe semne de intrebare. O zi in care Elena si Nicolae Ceausescu au fost judecati si executati pe loc.

Incepand cu ora 08.00, generalul Victor Atanasie Stanculescu strange un complet de judecata, gaseste avocati, formeaza un „comando” si se deplaseaza la Targoviste, la UM 01417, unde se aflau, sub paza, sotii Elena si Nicolae Ceausescu.

Cronologia evenimentelor:

Ora 13.00: Cele doua elicoptere cu completul de judecata si „comandoul” aterizeaza in curtea cazarmei din Targoviste. Imediat dupa coborarea din elicopter, Stanculescu a stabilit si locul executiei, inainte de proces.

Ora 13.10: Nicolae, apoi Elena Ceausescu, fac vizita medicala. Starea de sanatate a celor doi a fost verificata de doi medici militari, capitanul Liviu Verdes, adus de Stanculescu de la Bucuresti, si doctorul unitatii din Targoviste, Florin Olteanu.

Ora 13.20: Incepe procesul.

Ora 14.30: Se incheie procesul si incepe deliberarea. Pana la citirea sentintei, Nicolae Ceausescu rosteste o replica celebra: „Puteam fi impuscati si fara mascarada asta”.

Ora 14.40: Se citeste sentinta. Pedeapsa capitala.

Ora 14.48: Ceausestii sunt dusi de parasutisti la zid.

Executia a fost facuta in graba. Era tensiunea momentului, dar si insistenta cu care generalul Nicolae Militaru (de doua zile, ministru al Apararii Nationale) suna de la Bucuresti, in timpul procesului, pe telefonul din biroul comandantului UM 01417 Targoviste, colonelul Andrei Kemenici.

Parasutistii, condusi de capitanul Boeru, i-au executat pe Ceausesti scurt, fara a astepta o eventuala comanda de genul „Foc!”.

Drumul catre zidul de executie a fost unul de groaza pentru cei care aveau misiunea de a-i lichida pe Ceausesti. Parasutistii isi faceau tot felul de probleme.

Capitanul Ionel Boeru: „Trecusem de coltul cladirii. Priveam zidul din fata care, desi aflat la 20 de metri, era atat de departe. Eram intr-o stare de surescitare maxima, incordat pana la extenuare. Spaima, manie, nerabdare, teama de a nu rata, chinul inaintarii spre zid. Parca mergeam la spanzuratoare. Parca eu insumi eram condamnatul. Ma asteptam sa cada cerul pe mine, sa crape pamantul, sa fiu inghitit. Nu vedeam decat zidul, zidul care parca se clatina, parca se departa, parca se prabusea. Trebuia sa omor, iar gandul asta ma paraliza si-mi era teama sa nu-mi cedeze nervii, sa nu-mi explodeze inima, sa nu-mi pierd mintile”.

Un alt component al plutonului de executie, plutonierul Dorin Carlan, se temea sa nu fie chiar ei, parasutistii, tintele.

„Odata iesiti in curtea cazarmii, ne-am trezit cu sute de arme indreptate spre noi. Mii de gloante puteau porni spre cei doi condamnati sau spre insotitorii lor. Dar nu puteam da inapoi. Un soldat pe langa care au trecut i-a spus Elenei cu ranchiuna: «Ai dat de dracu’, Leano!»”.

Un alt martor ocular, locotenentul-major Iulian Stoica, a auzit si replica ei: „Fir-ar ma-ta a dracu’!”.Soldatul era cunoscut in unitate prin porecla sa: „Masinuta”.

Sursa foto: realitatea


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

Per Joar Hansen, romania-norvegia, copii, sustinere, arena nationala, preliminarii, euro 2020, excludere, nationala romania Scandal monstru! Se solicită excluderea României din preliminariile pentru Euro 2020!


timisoara, atac, tanar injunghiat, fiu sile camataru, club manele, Albert Florian Balint Timişoara. Fiul lui Sile Cămătaru a înjunghiat un tânăr într-un club de manele! Video


horoscop 20 octombrie 2019, horoscop duminica, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 20 octombrie 2019. Săgetătorii au o zi controversată, iar Taurii au cheltuieli neașteptate


snoop dogg, salariu, jointuri, tigari marijuana, rulat, angajat Snoop Dogg are un angajat care se ocupă doar cu rularea țigărilor cu marijuana! Suma uriașă cu care îl plătește