Mondo News

1 aprilie, Ziua păcălelilor. Istoria zilei în care toată lumea face farse

, 31 Martie 2019 22:00
Scris de: Vlad Economu
1 aprilie, Ziua păcălelilor. Istoria zilei în care toată lumea face farse

1 aprilie, ziua păcălelilor. In fiecare an, la 1 APRILIE, oamenii din lumea intreaga marcheaza ziua păcălelilor, cunoscuta si ca ziua păcălitului sau Ziua nebunilor. Este ziua in care fiecare incearca, cu mai mult sau mai putin succes, sa-i faca o farsa colegului, prietenului, vecinului, unui membru de familie – mai exact, toata lumea pacaleste pe toata lumea.

Originea acestui obicei nu este cunoscuta cu exactitate. Unii considera ca este legata de schimbarea anotimpului, in timp ce altii cred ca provine de la adoptarea noului calendar. Ipoteza acceptata de cei mai multi este ca obiceiul pacalelilor de 1 APRILIE a aparut in vestul Europei, pe la jumatatea secolului al XVI-lea, conform site-ului Infoplease, citat de Ziare.

In vechiul calendar iulian, Anul Nou se sarbatorea la 1 APRILIE, dar in 1582, papa Grigorie al XIII-lea a facut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea sa-i poarte numele – calendarul gregorian, sarbatoarea Anului Nou mutandu-se de atunci pe 1 ianuarie.

Oamenii au avut probleme in a se obisnui cu noua data a acestei sarbatori si au continuat sa-si trimita felicitari si sa-si faca urari tot pe 1 aprilie. Cei care continuau sa sarbatoreasca Anul Nou la 1 aprilie au fost numiti “nebuni de aprilie”, de unde si denumirea de Ziua nebunilor (April Fools Day) sau ZIUA PACALELILOR. Cu timpul, felicitarile trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au inceput sa fie considerate farse, fiind insotite adeseori de cadouri hazlii.

Ziua de 1 APRILIE este recunoscuta ca Zi a pacalelilor in majoritatea tarilor lumii. Marcata mai intai in Europa, a trecut peste ocean si s-a raspandit apoi. Este totusi sarbatorita cu preponderenta in Europa si in America si mai putin de civilizatiile orientale.

In Franta, ZIUA PACALELILOR a fost marcata pentru prima data in secolul al XVI-lea, pe timpul domniei lui Carol al IX-lea, cand s-a schimbat data Anului Nou. Atat in Franta, cat si in Belgia, Italia si Olanda, celor pacaliti li se spune “Poisson d’Avril” (peste de aprilie). Aceasta denumire se datoreaza faptului ca, din punct de vedere astrologic, in aprilie soarele paraseste semnul zodiacal al “Pestilor”. De asemenea, cei pacaliti trebuie sa poarte intreaga zi o hartie in forma de peste, prinsa pe spate cu un ac de gamalie.

In Germania, prima zi a lunii aprilie este considerata o zi a farselor nevinovate, iar in Anglia, “April Fools’ Day” a inceput sa fie sarbatorita abia prin secolul al XVIII-lea, dupa ce a fost importata de la germani. Celui pacalit i se spune “noddy” si trebuie sa poarte o coada atasata pantalonilor sau fustei, iar in Scotia, i se spune “April qowk” sau “April cuckoo” (cuc de aprilie), pentru ca aceasta este prima pasare care vesteste sosirea primaverii.

Sarbatorirea acestei zile este larg raspandita si in America, unde cele mai populare farse sunt legatul sireturilor si inlocuirea zaharului cu sare. Aceasta zi este marcata si in Japonia, doar ca acolo i se spune “ziua papusilor” sau “ziua bucuriei celor mici” si se respecta obiceiul de a li se oferi acestora in dar papusi.

1 APRILIE. In alte tari, aceasta zi este sarbatorita la date diferite. Astfel, in Danemarca si in Suedia este marcata la 1 mai. In unele state din America Latina, printre care Peru, Mexic si Columbia, se sarbatoreste la 28 decembrie si poarta numele “Dia de los inocentes” (ziua celor naivi).

In Iran si in unele parti din India, ziua păcălelilor (“Sizdah Bedar”) este marcata odata cu Ziua internationala Nowruz, la 21 martie, data la care are loc, de cele mai multe ori, echinoctiul de primavara, marcand nu doar inceputul primaverii, ci si al anului nou, pentru peste 300 de milioane de persoane din Balcani, din Bazinul Marii Negre, din Caucaz, din Asia Centrala, din Orientul Mijlociu si din alte regiuni.

In Romania, ziua păcălelilor se sarbatoreste incepand cu secolul al XIX-lea. Potrivit site-ului Istorie-pe-scurt, se obisnuieste ca farsele sa fie facute pana la ora pranzului, altfel acestea aduc ghinion pacaliciului.

Traditia spune ca daca o fata frumoasa reuseste sa te pacaleasca, trebuie sa o iei de nevasta sau macar sa fii prietenul ei. Dar nu este indicat sa te casatoresti la 1 aprilie, pentru ca barbatul insurat in aceasta zi va fi toata viata sub papucul nevestei. Copiii nascuti la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar fi bine sa stea departe de jocurile de noroc.

Ziua păcălelilor este sarbatorita, in prezent, la scara larga. Chiar si presa sau site-urile internationale pregatesc diverse farse pentru a descreti fruntile cititorilor. Mai mult decat atat, au existat si farse “oficiale”, una dintre cele mai reusite fiind jucata de primaria orasului Koln din Germania, in 1993. Gardienii dintr-un parc central al orasului le-au spus celor care practicau jogging ca tocmai a fost votata o lege conform careia trebuia respectata o viteza de alergare de 6 km/h, nici mai mult, dar nici mai putin, in caz contrar se vor aplica amenzi. Motivul? O alta viteza ar fi deranjat veveritele din parc, aflate in perioada imperecherii.

 Prin celebrarea acestei sarbatori, ziua de 1 APRILIE devine un prilej de bucurie si de distractie pentru toti cei care au simtul umorului, sau, asa cum spunea scriitorul Mark Twain, “ziua de 1 aprilie este ziua in care ne amintim ce suntem in celelalte 364 de zile ale anului”.

Sursa foto: realitatea


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata

*

Copyright © Mondo News 2008 - 2013. All rights reserved.
x

sibiu, fata batuta, bataie, video Scene șocante în Sibiu. O fată este snopită în bătaie în plină stradă! Video


Laura Nicoletta Vasilescu, gay, handbalista, asumare Prima handbalistă română care recunoaște că e gay: „Te iubesc necondiționat”


horoscop 15 septembrie 2019, horoscop duminica, horoscop azi, horoscop zilnic Horoscop 15 septembrie 2019. Capricornii stau pe drumuri, iar Berbecii sunt loviți de singurătate


thailanda, fumat interzis, locuinte, Țara care a interzis fumatul în propria casă. Ce pățesc locuitorii dacă încalcă legea